Διάλογος μεταξύ της Google και της επιτροπής του άρθρου 29 για ζητήματα προστασίας δεδομένων

Σε προηγούμενη ανάρτηση, σημειώσαμε τα ζητήματα προστασίας δεδομένων σε σχέση με τις μηχανές αναζήτησης. Η αντίδραση της Google στη γνωμοδότηση της επιτροπής του άρθρου 29 ήταν να ανακοινώσει συγκεκριμένες δράσεις.

Ειδικότερα, η εταιρία Google απάντησε στις 8.09.2008 δηλώνοντας το ενδιαφέρον της για τη λύση των ζητημάτων προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι θα προβεί σε δύο κινήσεις: α) την ανωνυμοποίηση των διευθύνσεων ΙΡ που συνδέονται με τις αναζητήσεις των χρηστών, μετά από 9 μήνες, αντί για 18 μήνες και β) την εισαγωγή συνδέσμου στην αρχική σελίδα της Google που θα παραπέμπει στην πολιτική προστασίας δεδομένων της εταιρίας.

Η Επιτροπή του άρθρου 29 δια του προέδρου της, Alex TÜRK, δήλωσε ικανοποίηση σε σχέση με τις αλλαγές αυτές. Ωστόσο, παραμένουν μια σειρά προβλήματα, όπως είναι η θεώρηση της εταιρίας ότι το ευρωπαϊκό δίκαιο προστασίας δεδομένων δεν βρίσκει εφαρμογή, η διατήρηση δεδομένων των χρηστών πέραν των 6 μηνών, η μη βελτίωση των μηχανισμών ανωνυμοποίησης, το ότι η Google δεν θεωρεί τις διευθύνσεις ΙΡ ως προσωπικά δεδομένα και δεν παρέχει δικαιώματα στους χρήστες, τέλος, δε το γεγονός ότι δεν προσφεύγει σε διαφανή αναζήτηση συγκατάθεσης.

Tags: No tags

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *