Μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από την νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τη μετονομασία του Υπουργείου Εσωτερικών σε Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, μια καινοτομία στο πλαίσιο αυτό είναι η λειτουργία ιστοσελίδας για την ανοικτή (“ανοιχτή” στο πρωτότυπο) διακυβέρνηση, στην ηλ. διεύθυνση: http://www.opengov.gr/
Πανελληνίως έγινε γνωστή η διαδικτυακή πλατφόρμα με την προκήρυξη θέσεων Γραμματέων Υπουργείων, πλην όμως, η λειτουργία της δεν σταμάτησε εκεί, αλλά πλέον επεκτείνεται και στη δημοσίευση νομοσχεδίων που τίθενται σε δημόσια διαβούλευση. Ήδη δημοσιεύονται τρία σχέδια νόμου, τα οποία οι χρήστες μπορούν να συμβουλεύονται και να συμβάλλουν στη συζήτηση με την υποβολή σχολίων. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα εξής σχέδια νόμου: 1) Σχέδιο Νόμου για την προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του Αυγούστου 2009 και λοιπές διατάξεις, 2) Πρόταση Νόμου για τη ρύθμιση των χρεών υπερχρεωμένων καταναλωτών και 3) Σχέδιο της υπουργικής απόφασης για τα κρατικά αυτοκίνητα.
Η άποψή μας είναι ότι η κίνηση αυτή δίνει το “καλό παράδειγμα”, καθώς κάνει τους πολίτες να συνηθίζουν στους θεσμούς της συμμετοχικής δημοκρατίας και να εμπιστεύονται την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, μαθαίνοντας έτσι να διεκδικούν στο μέλλον, περισσότερα στον τομέα αυτό, πράγμα που ευχόμαστε και ελπίζουμε.
Από πολλές πλευρές σημειώθηκε ότι η σχετική κίνηση δεν έχει ουσιαστικό χαρακτήρα και δεν θα υπεισέλθουμε στη συζήτηση αυτή που δεν μας αφορά. Απλώς, πρέπει να σημειωθεί ότι δεν μπορεί παρά να εγγραφεί στα θετικά της νέας κυβέρνησης και να ζητηθεί από τους λοιπούς πολιτικούς φορείς να καταθέσουν την άποψή τους και να συμβάλλουν με προτάσεις στην ανάπτυξη της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και ηλεκτρονικής δημοκρατίας.
Επισκεπτόμενοι τον παραπάνω διαδικτυακό τόπο βλέπουμε ότι τα σχόλια που κατατίθενται είναι από απλούς πολίτες χωρίς ειδικές γνώσεις. Θα αναμένουμε να δούμε πως θα αξιοποιηθούν οι απόψεις των πολιτών από την κυβέρνηση, αλλά θα παρατηρήσουμε εκ προοιμίου ότι ζητούμενο είναι να λειτουργήσει και πραγματικά αμφίδρομα η ανοικτή διακυβέρνηση, αλλά και να εμπλουτισθεί και με άλλα στοιχεία με χαρακτήρα δημοψηφίσματος.
Add a Comment