By | 5 Απριλίου 2016

5463

Με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στην υπόθεση Google Spain (C-131/12, 13 Μαΐου 2014), αναγνωρίσθηκε το δικαίωμα του υποκειμένου των δεδομένων να διαγράφονται προσωπικά δεδομένα που το αφορούν και τα οποία περιλαμβάνονται στις λίστες αποτελεσμάτων των μηχανών αναζήτησης πληροφοριών στο Διαδίκτυο μετά από μια έρευνα, βάσει του ονοματεπωνύμου του υποκειμένου των δεδομένων. Σε εκτέλεση της απόφασης αυτής η Google δημοσίευσε μια online αίτηση για την εξυπηρέτηση των Ευρωπαίων πολιτών.

Βλ. Αίτημα κατάργησης αποτελεσμάτων αναζήτησης σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό νόμο περί προστασίας δεδομένων

Σύμφωνα με τις οδηγίες που δίνει η Google, εκτός από τα προσωπικά του στοιχεία, ο αιτών πρέπει να προσδιορίσει κάθε αποτέλεσμα στη λίστα αποτελεσμάτων που θέλετε να καταργηθεί, αναφέροντας το URL της ιστοσελίδας στην οποία οδηγεί το αποτέλεσμα. Μπορείτε να ανακτήσετε το URL από τη γραμμή του προγράμματος περιήγησης, αφού κάνετε κλικ στο εν λόγω αποτέλεσμα αναζήτησης. Εάν θέλετε να υποβάλετε περισσότερα από ένα URL σε αυτό το αίτημα, κάντε κλικ στην επιλογή “Προσθήκη περισσότερων” για κάθε επιπλέον URL.

Για κάθε URL που καταχωρίσατε, πρέπει να εξηγήσετε:
  • πώς σχετίζονται μαζί σας τα συνδεδεμένα URL (ή, εάν υποβάλετε αυτήν τη φόρμα εκ μέρους κάποιου άλλου, γιατί η σελίδα αφορά το εν λόγω άτομο) και
  • γιατί η συμπερίληψη του συγκεκριμένου URL στα αποτελέσματα αναζήτησης δεν είναι σχετική, ενημερωμένη ή κατάλληλη για οποιονδήποτε άλλο λόγο.

Για παράδειγμα:

http://example_1.com
Αυτή η διεύθυνση URL αφορά εμένα, επειδή… Αυτή η σελίδα δεν θα έπρεπε να εμφανίζεται ως αποτέλεσμα αναζήτησης, επειδή…
http://example_2.com
Αυτή η διεύθυνση URL αφορά εμένα, επειδή… Αυτή η σελίδα δεν θα έπρεπε να εμφανίζεταιι ως αποτέλεσμα αναζήτησης, επειδή…

Επίσης, πρέπει να ακολουθήσει η επαλήθευση της ταυτότητας του προσώπου με την επισύναψη σκαναρισμένου εγγράφου και η επιβεβαίωση της αίτησης από τον χρήστη που υποβάλλει το αίτημα.

 

 

Βιβλιογραφία:

Ι. Ιγγλεζάκης, Το δικαίωμα στην ψηφιακή λήθη και οι περιορισμοί του, Πρόλογος: Λίλιαν Μήτρου, Αν. Καθηγήτρια Παν. Αιγαίου, 2015 εκδ. Σάκκουλα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *