By | 11 Φεβρουαρίου 2010


HΠΑ: Δυσαρέσκεια για το βέτο της Ε.Ε. περί τραπεζικών δεδομένων

Το βέτο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη συμφωνία για τη διαβίβαση στις ΗΠΑ τραπεζικών δεδομένων πολιτών της ΕΕ αποτελεί «πισωγύρισμα για την αντιτρομοκρατική συνεργασία», ανακοίνωσε σήμερα η αμερικανική αποστολή στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι απογοητευμένες» με αυτή την ψήφο, προσθέτει η σχετική ανακοίνωση. «Διακόπτει ένα σημαντικό αντιτρομοκρατικό πρόγραμμα» το οποίο «συνέβαλε με τρόπο σημαντικό στις κοινές προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας».

Με 378 ψήφους έναντι 196, το Ευρωκοινοβούλιο άσκησε για πρώτη φορά σήμερα το δικαίωμα βέτο στις διεθνείς συμφωνίες που του δίνει η νέα συνθήκη της Λισαβόνας για τη μεταρρύθμιση των ευρωπαϊκών θεσμών, η οποία τέθηκε σε ισχύ στις αρχές Δεκεμβρίου.

Η συμφωνία, η οποία υπογράφηκε το Νοέμβριο από τους υπουργούς Εσωτερικών της ΕΕ, θα επέτρεπε στις ΗΠΑ να συνεχίσουν «να παρακολουθούν τα ίχνη» της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας χρησιμοποιώντας τραπεζικά δεδομένα που συγκεντρώνονται από τη Swift, μια εταιρεία με έδρα το Βέλγιο, το δίκτυο της οποίας χρησιμοποιούν 8.000 χρηματοπιστωτικοί θεσμοί.

Οι Αμερικανοί, αλλά και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ασκούσαν εδώ και μερικές ημέρες έντονες πιέσεις για να ανατρέψουν το κλίμα και να διασώσουν τη συμφωνία, που θεωρούν πως έχει κρίσιμη σημασία για τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *